Friday, June 30, 2017

Raya with #kesekian - Merchant's Lane


Assalamualaikum
6 Syawal, masih mereput kat opis. Sebab mereput meh nak buat entry JJCM sikit. Aku memang tak rajin nak buat entry pasal cafe/restaurant unless tempat tu memang aku betul-betul suka.

Bermula dengan Cik Dj ada hal dekat KL dan dia la suggest untuk kami menghabiskan masa dan kekayaan dekat cafe ni. Memandangkan masih mood raya, memang kebanyakkan cafe masih belum beroperasi. ML ni je yang aku yakin bukak. Check i.g diorang, memang dah bukak start 28hb.

Aku uber je dari office, around 2km je dari office aku. Lokasi dia memang betul-betul dekat Petaling street sebelum gate besar tu. Almost 10 tahun jugak tak jejak kaki kat sini. Kecuakkan tu ada jugak since Uber aku drop jauh sikit dari cafe. Nak cari cafe ni pun tak senang jugak, kecik dan tersorok. Paling senang cari Kolej Pengajian Tinggi ATC. Sebelah tulah, kena dongak atas sikit untuk nampak signboard. Naik tangga dan terkesima tengok cafe ni. Memang awesome. Classic, rustic semua cukup. Tapi aku tak snap gambar banyak pun. Seat pun hampir penuh, kami duduk je mana boleh.

Menu yang masuk artikel Buzzfeed food sebab katanya "terlalu hipster sampai letak menu dalam frame"
Aku order "kai fan". nasi dengan ayam rempah. Sedap. Drinks aku pandan lemongrass cooler biasa-biasa je.
kebetulan takde orang, apa lagiii
Photo by Yu Tsai untuk hari itu- Abdullah

Dj dengan Ab makan dessert je sebab diorang baru balik beraya. Nama dessert dia "Better than Sex" uuuu.... Actually roti jala, ada cheese, almond flakes, gula melaka syrup, strawberry dan aiskrim. Memang sedap. sesuai la dengan nama menu. eh. Gambar takde. Tunggu la entry Dj mungkin publish menjelang raya Haji nanti.

Dah habis makan, tengok kat belah belakang dah takde orang. Apa lagi, memasing naik syeh la bergambar. Ada yang fefeeling Yu Tsai, ada yang fefeeling Shikin Gomez.

 

Gunting Rumbut Welcome. Ni poster zaman P. Ramlee agaknya
Ada akar-akar pokok pulak
Iolls la feeling shikin gomez walaupun body jauh panggang dari api dengan Shikin. Photo by Ab
Photo by Dj.
dah..dah..geletis benor post gambar sendiri banyak-banyak dalam blog. Photo by Dj

Sesiapa yang ada berdekatan, boleh terjah. Parking mahal, sejam RM 3.50 subsequent hour RM 2.50. Cekik darah sungguh. Nasib baik aku Uber RM 0.45 je sebab ada dapat free ride. Balik dari sini aku paksa diorang hantar aku kat opis hahaha. Thanks gaiss.. Tapi sempat jugak la bebudak ni solat ngan tukar baju sebelum diorang p membakar lemak berjogging di Lake Garden. Aku pulak sambung ternak lemak dan beraya dengan member kat McD Bangi. #Inikanraya.




dzuli

Wednesday, June 28, 2017

Aidilfiri 1438H/2017

Assalamualaikum

Ketika warga Malaysia masih sibuk beraya di kampung halaman,aku menjadi #teamkerjarayakeempat. Maklumlah start cuti raya awal, kena la balik awal. Walaupun memang tak jadi kerja punya lah, office macam ghostown, KL pun ala-ala Kuala Lipis je, jalan tak jem langsung muahaha. Heaven.

Aidilfitri kami sekeluarga sangtalah sederhana, memang serius aku cakap aku balik kampung demi family nukleus aku je. Sedara mara pun aku melawat yang rapat je. Kawan-kawan pun takde kat kampung. Sobs. Sebab tulah agaknya aku rela balik cuti awal hehe.

dimulakan dengan sessi bergambar untuk kad raya Cawangan. Kerlas tau zaman sekarang. Dulu-dulu takde pulak cawangan aku buat cmni

Ketupat dibalut oleh Pak Leman, anak-anak pompuan semua tangan keras
Pagi Aidilfiri, anak sedara masih blur pagi-pagi dah bersiap-siap
Balik masjid pun masih terpinga-pinga
Team Kelabu. Kebetulan semua ada baju kelabu. Kami memang takde tema-tema ni.

Perihal gambar raya family. Sabar jelah, aku tak bawak balik tripod, Nina tak bawak balik Gopro, last last guna front camera je. Memang low quality la, geram aku tengok gambar raya orang lain lawa-lawa. Ajak bergambar kat luar puan diorang taknak, panas la apa la...eii..sabar jelah dapat family camera shy belaka ni.

Belanja satu lagi, eii...ada botol air Adam pulak


Mak aku suruh ambik, nak hatar kat kawan-kawan katanya. layan jelah
Musim padi menghijau. Meronta-ronta jiwa aku, tapi sorang pun taknak layan bila ajak bergamba kat sawah. Panas katanya

layan dari tingkap kereta dengan linangan air mata
ni jelah satu-satunya gambar ootd. Ye la kau pun beraya sehari je muahaha.


lastbut not least. Selamat Hari Raya Aidilfitri. Mohon maaf zahir dan batin.


dzuli

Friday, June 16, 2017

Ramdhan 1438H - Edisi #DoneIftar




Assalamualaikum

Salam Ramadhan, belum terlambat lagilah kot nak ucapkan selamat berpuasa.

sekejap je kita dah masuk ke fasa 10 malam terakhir Ramadhan. Ekspres betul masa berlalu rasanya. Tak sabar nak balik kampung next week, turn untuk berbuka puasa dengan parents tersayang pulak. Tahun ni, macam tahun-tahun lepas aku memang sengaja ambik cuti awal sikit supaya sempat berbuka dengan family kat rumah 2-3 hari. Bagi aku, puasa dirumah lebih penting dari berhari raya dirumah hahaha. Boleh gitu? Maklumla, dah tua-tua ni raya tu dah macam biasa je.

ok, terus ke edisi #doneifthar untuk tahun ini
Tahun ni aku dah duduk dengan adik aku, Najah merupakan anak pak Leman yang paling pandai memasak. Yang lelain hauk je bab masak-masak lauk pauk ni. Keuntungan kat aku lah kan. Weekend je memang kitaorang buat projek masak-masak. Bazar membazar ni weekdays je.

puasa pertama : sempat buat popia tu, donat beli yang frozen zaman sebelum posa.
posa kedua, cucur udang ngan sup daging. Awal posa beli daging 500gm. hah, makan la sampai abis
tah la posa keberapa. Nasik tomato ngan ayam kicap pedas. Masih popia tapi inti lain.
menu sebelum dapur ditutup, nasik lemak. Masihhhh popia. taknak bazir kulit popia
ni standard tapau kat kafe, Balik masak nasik je.
ni level aku masak sendiri bila Najah berbuka kat luar, Nasi goreng campak2 dengan karipap frozen.

Ada jugak masa-masa bersosial dan berbuka dengan kawan-kawan tersayang. Kami berdua pun ada jugak berbuka kat luar, cuma jarang sikit lah sebab renyah dan keberangkalian untuk ponteng terawih lebih tinggi hahahaha

Najah belanja kat Milk Moustche Cafe. Layan je, makan free
ada jugak yang mengajak moreh 20km jauh dari rumah. Entry check blog Dj
mengumumkan port feveret bulan Ramadhan. Trust Issue cafe, sesuai la nama dengan perangai masing-masing

Churros sedap memikat
moreh dekat Shell pun boleh. Geng kumari nag mencoba Costa.
berbuka dengan BFFdilupa jangan. Ni kat Sepiring, Putramall

Iftor perdana #kesekian dekat bora ombak. Entry boleh check blog DJ
bayar RM 60 makan ini je? Oh tidakk..ni baru 1st round
iftar paling mewah tahun ini. Kesekian ni memang selalu all out.

moreh kat McD. Dapat kuih bulan la, florentine la, kek Tupperware la
Dah moreh, korang bersahur terus.. Astagaaa..patutlah.....

Dah, tak larat dah nak tempek gambo makanan, mana yang aku jumpa je. Semalam sempat jugak la jumpe sorang lagi BFF budak oren. Jauh-jauh datang dari Kluang nak jumpa I. Sebelum tu sempat jugak berbuka dengan best fren zaman politek, tapi kami ni jenis kuat borak je, nak selfie-selfie memang susah sikit.

Btw, thanks kepada semua yang sudi meluangkan masa Iftar bersama. Bagi aku, Iftar dengan Family dan kekawan baik ni memang pemeriah Ramadhan dan menjadikan bulan mulia ni lebih bermakna. Gituu.

Petang ni nak balik subang pulak untuk berbuka dengan satu-satunya abang aku tu, sepanjang Ramadhan busy bebenor dia kesana-kesini. Puan Zuraidah pun dah menurunkan wahyu "pergi berbuka rumah abang" Baiklaaaaahhhhh

Selamat menjalankan ibadah puasa dan Selamat Hari Raya, InsyaAllah



dzuli