Tuesday, August 29, 2017

Makan @ SG

Assalamualikum

Selamat hari selasa dan selamat menyambut Aidiladha yang bakal menjelma dan juga selamat menyambut hari kemerdekaan ke 60. Esok Malaysia mula bercuti panjang, selamat menempuh jem hazab di lebuhraya-lebuhraya utama.

Last weekend, kami bertiga sempat menghabiskan weekend di negara jiran, SG. Ni namanya trip gatai kaki. Maklumlah lama sangat dah mereput, last-last aku mengutarakan idea untuk short getaway merangkap pre-birthday trip huhu.

Entry ni nak cerita pasal makanan yang sempat dicuba sepanjang 2 hari 1 malam kami kat sana.
 
1. Kampong Glam Cafe.
Cafe yang tidak asing lagi jika ke Kampong Glam. Menghidangkan makanan melayu dan harga agak berpatutan jika tidak diconvert dalam RM. Nak convert2 price mohon makan kat KL siap2-siap oopsss....Kami makan breakfast je, nasi lemak yang meriah dengan harga SGD 3.50 dan Air SGD1, Kuih lopis nampak sedap tapi saiz dia besar sangat, takut tak mampu nak habiskan. Bukak jam 8.00 pagi sampai lewat malam.
 
  

Nasi lemak ada ikan, telur, ayam dan sambal sedap.



2. Aiskrim Wafer, Cavenagh Bridge.
Agak famous la aikrim roti/wafer uncle ni. Harga SGD 1 sahaja, kalau roti SGD 1.20. Sedap rupanya, patutla beratur orang membeli. Layan pulak time panas lit-lit, memang chaghe. Kitaorang try flavour kacang merah, jagung dengan durian. Semua sedap




3. Beanstro by Coffee Bean, Marina Baysands
Meal paling mewah untuk trip kali ni. Memang takde makna nak makan benda-benda macam ni kalau travel, tapi apakan daya. Kami dah malas nak menapak balik, dah cari jugak alternatif lain tapi tak menyelerakan. Tibai jelah. Rasain la meal untuk 3 orang SGD 82++. Nasib baik la makanan agak sedap dan tempat selesa. Kami order spaghetti dan ean order Chicken schnitzel burger. Semua sedap dan yang penting halal.




4. Victory, Arab Street
Restiran yang tidak asing lagi untuk Murtabak Singapore. Last trip aku try Zam-Zam, kali ni aku heret bebudak ni try Victory. Kami nak order yang medium je (SGD 9) sebab semua tak lapar sangat. Tapi pakcik tu suh order yang SGD 11, untuk 3 orang makan katanya. Ambik ko, besar gila sampai tapau buat makan breakfast esok pagi. Total include air SGD 15 je untuk 3 orang. Verdict : lagi sedap dari zam zam sebab filling agak moist.

malas naik atas, kaki sakit !!
Dapat kari ikan, daging dan timun bersos.
Close up sikit.


5. All thing Delicious, Arab Street
Seperti yang sedia maklum, SG juga banyak dessert cafe yang menarik. DJ ada share artikel dari Have Halal Will Travel (HHWT) tentang halal cafe kat SG. Kami pun cuba la satu. 
Memang best cafe ni, lama termenung depan glass display pilih menu. Tokey pun baik, kami duduk kat seat yang sempit sikit, dia bawak kami pergi ke belakang dan dapat la meja besar sikit dan siap suruh pekerja dia pergi depan sebab dia nak entertain kitaorang. Cafe kecik sikit dan full house masa ni. 
 
tak sempat ambik gambar elok-elok haha. Orang ramai dan sempit
berry tart yang lawa. kak Yang order, rasanya SGD 5-6
semua ini adalah sedap!!!
Kami order gula melaka parfait-sedap, earl grey loaf- sedap dan sebijik rasa teh earl grey, berry cake apatah-sedap dan berry tart. Drinks aku order hazelnut latte yang sedap, ean order Chai latte dan Kak Yang order Chamomile tea. Tak ingat total harga. Tapi air dalam SGD 6, Loaf SGD 5.60, Berry cake SGD 2.90 dan parfait tu around SGD6-7 kot. kalau datang SG silalah cuba. Area kampong Glam tu jugak, depan sikit je dari Masjid Sultan.



6. Kudapan. 7E
Najah kirim salted egg yolk potato crisp, sedap jugak la, rasa macam butter prawn. SGD 7.30. Aku cuba jugak british milk tea by Lipton dan beli Cafe Latte dalam botol untuk najah. Milk tea tu biasa-biasa je, sedap lagi Pokka yang kat Malaysia ni.



Sekian sahaja, full entry trip ini akan menyusul lepas raya.

dzuli

Wednesday, August 23, 2017

cafe hopping 2.0- Merchants Lane, VCR, LOKL

Assalamualaikum

kembali lagi ke edisi menternak lemak. Saja nak share cafe-cafe menarik yang boleh dicuba di Kuala Lumpur.

Ada satu jumaat tu, aku kembali lagi ke Merchants Lane, saja nak melepak sebab lunch break lama.


try latte kali ni, sedap woh.
menu yang sama je macam haritu


Hari sabtu pulak, kami cadang nak pergi melawat baby Faezah.Alang-alang sampai ke K.L, ayuhla mencoba beberapa Cafe yang femes.

1. VCR, Bukit Bintang
Lawa cafe ni, walaupun alamat dia Bukit Bintang, bukanlah di golden triangle tu, jauh sikit area Time Square tu. Terletak di kawasan perumahan. walaupun cantik, orang ramai sangat, seat limited dan segan nak berposing sakan. Aku just try coffee dan cinnamon roll je sebab pagi tu kami dah breakfast kat rumah.


Latte, Iced Choc dan cinnamon roll. Semua ok.


Nah, lanje gambar OOTD.

Lepas melepak, terus kami Uber ke rumah Faezah. Kebetulan minggu tu Uber ada weekend promo RM 7 untuk every ride. Bahagiaaa...thanks Uber Malaysia.
Berjodoh juga berjumpa dengan baby Aniq Azeez ni. Terharu rasanya apabila faezah abadikan nama arwah ayah dia kat baby ni. Aku, Faezah ngan Ean ni memang kawan dari zaman kecik-kecik. Parents kami jiran, colleagues  dan kawan baik. kami bertiga pun menyambung legasi itu hehehe.

Aneeq, 6 monts. Gebus gebas budak ni

Lama jugak la kami menyembang, lama sangat tak jumpe Faezah ni, maklomlah dia kan bekeluarga,bukan boleh nak berpeleseran selalu-selalu macam single dulu.
Faezah ni siap masak nasi daging untuk kitaorang. walaupun simple, tapi sedap, semua pakat menambah.


Berkawan dari zaman a kurus kering sampai la macam sekarang huhu.. (2 orang lagi maintain dulu kini selamanya)

Dah kenyang, kami gerak balik dulu. Sebelum balik, kami nak teatime dulu. Pilihan kedua untuk hari ini ialah LOKL Coffee & Co.
Malangnya masa kami sampai kitchen dah tutup, tapi diorang masih ambik order. Kedai ni tutup pukul 5 rupanya. Cis



Kami hanya boleh order yang dalam display dan drinks je. Aku memilih creme brulee dan iced latte dan Ean memilih rainbow crepe dengan jus orange, pineapple,mango. Budak-budak kedai asyik dok mengemas, nak bergambar-gambar pun tak selesa huhu.

Dessert dan coffee memang terbaik. Creme brulee sedap, kek tu pun sedap.
hari mengada, asyik nak bergambo je
satu lagi

Lepas makan, kami jalan kaki je ke LRT Masjid jamek dan terus ke KL sentral semula. Sampai KL sentral sempat lagi la menjongket sekejap kat Nu Sentral tu. Ada orang nak cari baju la, lipstick la.
Around pukul 6, aku gerak balik ke Kajang. Motip lagi satu ialah nak try MRT. Bangga jugak la aku dengan MRT ni, setaraf MRT Singapore dan korea la kiranya. Interval time 10 minit, stesen lawa dan selesa, train pun best. Good Job

Stesen Muzium Negara, link dengan KL sentral. Sangat convenience.

Aku smpai rumah around pukul 7.45 macam tu. Sampai je rumah, boleh pulak tetiba Najah ajak p makan ikan singgang kat Kampung Baru. Sebab dia nak drive, aku ok je lah. Around 8.30 p.m kami gerak.
Kami memilih Nur Ain ikan Singgang. Ada banyak je kedai, tapi yang ni nampak ramai. Memang sedaplah, aku tak sangka sesimple ikan singgang boleh jadi signature menu kat sini. Kami order singgang ikan, daging, ikan rebus goreng 2 ekor, ulam dan budu. Semua ni harga RM 40. Najah cakap singgang ni memang pair dia budu. Aku x berani pun nak try.

ikan selayang rebus goreng tu memang sedap. Singgang pun sedap

Dah, habis la sessi melantak dihujung minggu. Malas la nak kira berapa ribu kalori masuk perut. Mak pasrah jelah



dzuli

Monday, August 14, 2017

Cafe Hopping

Assalamualaikum

Sejak mereput takde trip ni, perkara yang menarik boleh dilakukan ialah cafe hopping. Ada yang sedap, ada yang hauk.Yang sedap kita repeat lah.

1. Dolly Dim Sum, Nu Sentral
Dulu dah pernah pergi dengan Divana yang outlet Avenue K, baru-baru ni aku repeat balik dengan Ean. Since kami hanya tea time je, ambik yang light-light je la. Total damaged RM 60++. Mewah betul teatime.


Mozza roll, Siew mai, salted egg yolk bun (menu wajib), dan cocnut bun apa ntah. Minuman: moctails dengan sea cocnut longan something


2. Milano Coffee, Atria Shopping Gallery
Pergi sini untuk ambik race kit, sebab dah kenyang hanya mengopi je la. Jumpe kiosk ni yang menghidangkan pure vietnamese coffee kata kau. Harusla terjah. Harga dua cup of coffee RM 15



3. Haagen Dasz, Sunway Putra Mall
Tempat ni idea colleagues aku yang nak menyambut birthday boss + saja hang out. Sedap rupanya, tapi ni pun takleh selalu-selalu, boleh mengundang masalah kepada poket.

waffle with ice cream : RM 24++
Banana crepe with ice cream, rasanya RM 28++


5. Common Grind, The Row
Haa..dengan rasminya aku menyukai area the row ni. Lawa. Lokasi depan Sheraton Hotel, depan Quill City Mall. Ada beberapa cafe, tapi kami memilih Common Grind ni. Datang masa lunch hour dan try lunch set. Bagi aku, menu biasa-biasa je. Coffee tak sempat try sebab lunch set dah plus drinks.




Chicken meatball spaghetti dan butter chicken pasta, drink of the day : passionfruit tea

6. Dottys, Platinum Park, KLCC
Dulu dah pernah try dengan #kesekian. Repeat semula sempena farewell Jasmine (colleague aku). Since masa ni cuti raya, semua warga unit tengah cuti, so aku mengambil alih tugas boss untuk belanja Min makan sebelum dia balik Sarawak.Kali ini aku berjaya merasai sendiri salted egg cronuts. Sedap hooii...

chocolate croissant, back coffee dan latte

cronuts fresh dari ladang



sekian sahaja edisi menternak lemak untuk kali ini

dzuli

Tuesday, August 8, 2017

Langkawi 2016 - Nasi Dagang Pak Malau

Assalamualaikum

Last day di langkawi. Trip kali ni sangatlah simple dan banyak makan je. Untuk breakfast pagi ni kami pergi ke Nasi Dagang Pak Malau yang sudah menjadi viral di laman-laman sosial. Katanya lokasi cantik dan makanan sedap, since flight ke KL kami pukul 12.00 tgh maka adalah waktu lagi untuk menjongket. 

Pagi-pagi lagi dah bersiap dan checkout. Follow je waze. Lokasi dia aku tak ingatlah, tapi satu hala je dengan komplekas makam mahsuri semua tu.
Sampai je tengok kereta dah berbaris parking. Ni la kuasa viral. Kami pun parking dan cuba nasib, Alhamdulillah, terus dapat seat.

nasib baik buka.

order makanan dan minuman kat sini

meriahuolls, ayam nampak sedap, ikan pun sedap. maka ambik dua-dua hahaha
Bukan volkswagen kuning karak highway

Makanan dia memang sedap, memamg berbaloi la jadi viral. Lagi satu tarikan utama ialah pemandangan disekeliling kedai ni. Kebetulan kami datang ni sawah padi menguning. Sebagai manusia yang mempunyai obsesi terhadapa sawah padi, apa lagiii...memang sakan la snap gambar




rumah pak malau pun cantik. Very the traditional



ada angsa

ada homestay jugak, kalau berminat boleh roger nombor tertera
memang macam rumah nenek2 kita dulu deco dalam ni



kalau la rumah kita, bukak pintu nampak view macam ni...walawehhh

Dah puas meneroka rumah pak malau dan sekitarnya, kami jalan-jalan la sikit area ni. Kawasan ni femes dengan kilang-kilang minyak gamat. sempat jugak la pergi 2-3 kedai. Sempat la beli ubat resdung la, minyak gamat la. Makciks sangat.

Jumpa jalan yang dibuat dari marble. marmar pun sau industri yang terkenal di langkawi

Dah habis membuang masa, kami terus ke airport dan pulangkan kereta. Ada la masa nak check in bag, lepak minum sambil kira hutang dan lain-lain. Sekejap gila trip ni, memang trip pemuas nafsu je lah.

Habis dah entry travel. Tahun ni aku mereput sungguh ni. Dah 8 bulan baru pergi Nepal je. Kaki dah gatal nak menjongket, tapi keadaan tak mengizinkan huhu.



dzuli