Monday, January 23, 2017

Trip "Cintaku Tertinggal", Melbourne-Sydney 2016 -part 6.1 (Sydney Opera House)

Assalamualamikum

entry trip Melbourne-Sydney sudah hampir melabuhkan tirai.Bersambung dari entry sebelum ni.
Lepas balik dari Darling Harbour, aku naik ferry semula menuju ke CQ. Ya, inilah salah satu saat dinantikan oleh para tourist jika ke Sydney. Sydney Opera House yo!!!
Satu lagi ikon Sydney atau Australia keseluruhannya. Semalam kita tengok dari kejauhan, hari ini kita akan pergi bertentang mata, merasai sendiri kehebatan building yang terkenal dengan seni architecture yang unik ni. Wah, susahtera sangatlah kau.

Jalan sikit jelah dari CQ ferry Wharf. Takde story sangat. Biarlah gambar yang menjelaskan kekaguman aku terhadap binaan ini.

semakin menghampiri
2  ikon terkenal Sydney dalam 1 gambar
dalam hati " jaga, kejap lagi aku mesti lepak atas tangga ni"
pusing keliling dulu. 
bawah ni ada macam gallery jugak la
tanya jugak tour inside opera house. AUD 37...adei..mahal jugak. Aku terpaksa tangguhkan dulu niat. 






locals buat port jogging je tempat ni hehehe. 
ambik gambar dari segenap sudut, wajib
intai sikit kat dalam

aku pegang ye building ni, curious material dia apa. Aku rasa macam concrete tiles.
selfie sikit.
Cleaning in progress. Ada pompuan jugak buat kerja ni. Hebat!!


sempat jugak aku lepak kat sini ambik feel.



Dah puas pusing dan ambik gambar dari setiap sudut, dah puas hati, aku pun gerak balik hostel lah. Belum solat lagi. Nak masuk royal Botanical Garden dan cari Mrs Mcquiries chair tu pun dah tak sanggup rasanya. Letih dah haha.

Balik hostel, aku naik tren dari CQ ke Central Station. On the way to CQ train station, jalan2 kejap kat area ni. Ada ramai street performer. Cari jugak cafe' yang sesuai untuk dilepaki, hajat nak try Guylian tapi sekali tengok menu paling murah ialah hot chocolate AUD 5, akak pun berlalu pergi. Cari 7E jelah haha.


kemeriahan Circular Quay
ada banyak plaque ni, sempat ambik satu je.



Dari Central Station aku jalan kaki je balik hostel. Terpaksa beli air mineral AUD 2.50 sebab haus gila. On the way balik tu sempat singgah Coles kejap cari kudap-kudapan. Masa ni aku dah rasa tak sedap badan, terus sambar Gatorade sebotol. Risau jugak sakit sorang- sorang kat sini. Ha...tau pun kau takut.

Sydney's peak hour
lawa central station ni, tapi tak sempat lah nak pusing-pusing

Sydney Central YHA. dekat gila degan Central Station, boleh la lepak sini lain kali
area depan hostel
tanda-tanda penuaan.

Malam tu turun dinner kat Kitchen, lepas tu terus tido. Tetiba rasa lonely gila sebab ambik bilik single hahahaha. Sebelum tido aku berdoa "jaganla aku nak terkecing tengah malam, I is takot"

Pergh..esok dah last day kat Sydey. Kejap je 7 hari berlalu


till then


dzuli

Wednesday, January 18, 2017

Sekinchan-Sungai Besar- Part 1 (daytrip)


Assalamualaikum

18 hari di tahun 2017. Masih eatclean? Squat 20kali sehari? Jogging 5km/day?
haha..#pecapaiandiutamakan
18 hari bermula dengan hectic sekali di pejabat itu. Genaplah setahun aku berjaya mendaki "tangga korporat". Huru hara sungguh rasanya. Harini baru la rasa rileks sikit.
Hopefully hujung tahun ni aku mendaki tangga  lain pula, InsyaAllah. (rumahtangga pun boleh, eh)

Sebenarnya nak share pasal daytrip pergi sungai besar dan sekinchan masa cuti krismas last year.
Plan last minute, memang takde booking apa-apapun. Dasar #kesekian. Ada jela idea nak membuang masa. Start dengan satu post kat i.g. Nampak sawah padi lawa-lawa je. So, daripada mereput time cuti 3 hari, Sekinchan pun bolehla.

Kitaorang gerak lepas acara run and save the cats tu, pergi tukar baju jap dan terus gerak dari Putrajaya. Plan asal nak pergi Teluk Intan dulu, tapi exit Rawang pun dan jem hazab, 4-4 orang tak mempunyai hati yang kental, kami pusing balik dan waze Sekinchan 3D art museum.
Bukanlah teringin nak bergambar dengan 3D art, tambahan pulak 2/4 manusia ialah sejenis camera shy. Tapi, katanya ada view yang cantik dari rooftop bangunan ni. Bayar le RM 12 dan naik atas. Memang lawa, tapi salah musim. Kalau musim padi menghijau mesti lagi superlawa.


Pandangan dari atas rooftop Sekinchan Trick Art gallery

Sayangnya sawah dah gonjeng
tak bawak camera, tak dapek zoom burung bangau ramai2

Lepas layan view kat situ, mood aku pun padam sebab sesuatu terjadi. Pfftt
Kami pergi lunch dekat Restoran Lembah  Bernam. Katanya restoran ni menghidangkan makanan eksotik seperti ayam hutan, landak, rusa, dll
Kesabaran yang tinggi adalah perlu jika makan disini, sejam tunggu food. Kami oder landak black pepper, masak lemak ayam , keli berlada dan ayam kampung goreng rempah, ada jugak ambik ikan goreng 2 ekor.
Harga semua RM 60++. Landak harga RM 28 kot per 200 gram. Ambik sikit je sebab nak try.. Err, rasa sekali pasti taknak lagi (aku la..haha)




Lepas makan, kami terus pergi Sungai Besar. Dulu ada orang janji "kalau setakat Sungai Besar tu, bila-bila pun aku boleh bawak"....masa pun berlalu 5 bulan kemudian.
Lupakan janji melayu itu, view memang lawa sebab padi sedang menguning.

ada yang lagi lawa, tapi takde tempat berenti kereta
sawah menguning

Teringat pulak kat Padang, Indonesia/ Kampung Dulang Besar..haha

Lepas tu, kami drive terus sampai kampung Parit 9 Sungai Besar. Main tibai je, nampak tempat sawah2 padi, tibai jelah

tu diaaa... sini la Parit 9 kot..
tali air

gambar posing sakan, tayah la letak hahaha. letak gambar view sudah

Kami pergi solat kejap dekat masjid area-area situ. Lepas tu kami nak cari pantai. Katanya ada pantai sunset lawa kat sini. Google pantai Sungai Burung sampai sudah tak jumpe, last-last pergi je la Pantai Redang. Sampai je kat pantai ni, sunset dah menunjukkan ciri-ciri. lawa gileee, pantai dia tak lawa sangat, agak kotor. Tapi sunset memang marvellous. Sexy macam Hugh Jackman pakai sweatpants H&M (masihlah...)

Rmai orang main layang-layang



tempat ni memang chage layan blues, amik port masing2 dan mengarang puisi


Lama jugak la kami melepak kat pantai ni, Lepas sunset terus gerak pergi Aroma, Jeram. Mari tambahkan kolestrol level.  Oder sotong, siakap, udang, pari ngan kerang. Pergh, sedap sehingga menjilat pinggan.

Gambar credit to DJ

Lepas dinner, terus gerak pergi Putrajaya and ambik kereta masing-masing. Habislah trip membuang masa untuk kali ini


dzuli



Sunday, January 15, 2017

Recap 2016


Assalamualaikum

masih belum terlambat untuk buat recap 2016. Alhamdulillah, satu tahun lagi berlalu dan Allah izinkan aku melaluinya, Biasalah, ada up and down, hiccups sana-sini tapi overall 2016 agak awesome jugaklah. 
Untuk jejak kaki, Tahun 2016 aku memajangkan langkah ke beberapa tempat yang memang ada dalam wishlist. Ada jugak trip2 runcit dengan kawan-kawan. So, aku rasa aku dah tau duit aku habis kemana ahahaha. Tahun ni jugak ada beberapa aktiviti baru yang aku cuba seperti stargazing dan fun run. Aku suka dua-dua. Tapi S.g memerlukan effort yang tinggi, kena cari lokasi la , bangun awal pagi la, tarikh bukan full moon la. So, buat masa ni aku cuba untuk memperbanyakkan fun run jelah. Senang sikit. Sihat pun sihat.

Pencapaian 2016- semua 5km dan 3 km saja


Jejak kaki 2016


1. Krabi- Overland trip
aku mulakan 2016 dengan overland trip to Krabi bersama travel partner abadi aku. Plan last minute dan sempena nak menenangkan diri sebelum masuk opis baru. Trip yang meletihkan sebab log weekend. Jem sana sini dan banyak plan kelaut. Tapi we had fun dan bertabah lagi pengalaman. Krabi memang cantik, makanan halal pun banyak. 

Aonang Beach
Phi-phi island 
sempat singgah Hatyai sebelum KL


2. Ipoh short trip. Trip yang asalnya berdua dan bertambah menjadi 6. bonding trip katanya. First time travel dengan Dj, Azra, Mrs dan Zilla, jumpe pulak Sue kat sana. Trip yang dipenuhi dengan adengan makan-makan sahaja. Lepas makan, makan lagi. First time try Ipoh Bali hotel dan  terus jatuh cinta.

peghak sikit, maklom la selalu tido hotel mur-mur saja
Tasik cermin
bukan makan besar CNY, tapi greetown ipoh dimsum yang sedap



3. Mac- satu lagi bucketlist ticked. Siem Reap- Phnom Penh. Setelah sekian lamma menyimpan ipian nak menjejakkan kaki dekat salah satu wonders of the world. Akhirnya terlaksana. Trip ni memang sangat membuka mata dan minda. Trip ni bersama Farhana, Ean dan first timem maku travel dengan Kak Yang

Tonle Sap Lake
The majestic Angkor Wat
Killing field yang menumpahkan air mata kami ber 4. Lepas visit sini,
semua terus mandom sebab sedih sangat


4. Bulan May kami berempat rakan sebaya, (geng bali) menjejakan kaki ke bangkok. Satu trip yang agak epik, battle with cuaca panas, panas hati dan lain-lain  hahaha. Tapi bonding still strong, jangan biarkan perkara2 kecil ruined friendship. Adatlah masa travel, Give and take itu penting (macam relationship pulak). Entry belum siap lagi. ngeee

Kancanaburi death railway.
wajah happy naik song teaw sebelum adengan2 nuraka terjadi muahaha....
nak pergi satorini Greece, belum mampu, kita lepak Santorini park, Cha Am dulu


5. Bulan July, puteri Kaamatan @ Jambatan Tamparuli turun semenanjung sempena birthday beliau yang ke..Teeett. sambutan gilang gemilang. Sunset kat helipad, sunrise kat regalia, dinner french crab. sesuailah dengan status ratu beliau kan.

sunrise sendu sikit sebab hujan.
sunrise dari infinity pool Regalia. Katanya one of the top spot nak tengok view KL


6. Tak ingat date, tapi ada kami pergi Melaka untuk stargazing kat Klebang. Akhirnya jadi trip makan2 sebab stargazing tak berapa nak hado+ takut

dini dah bersara untuk menumpukan perhatian kepada keluarga. 
sempat la rasa Keria Antarabangsa sebelum viral




7. Bulan Ogos, aku, Ean dan Zu telah buat satu short getaway ke Langkawi sebab dapat tiket murah. (ni lah perangai..dasar lah). 3 Hari 2 malam je. Trip yang dipenuhi dengan makan dan pergi tempat yang tak sempat cover masa trip 2013 haritu.

Sunset Chenang, 
Observation tower Gunung Raya
Nasi dagang pak Malau. Food sedap, view lawa, Pak Malau baik..perghh


8. Bulan September, selain dari menyambut birthday yang ke 32, satu lagi sejarah hidup @ bucketlist ticked. Solo travel babeh!! Walaupun lambat dari orang lain dan pergi ke tempat yang aku pernah jejaki, tapi aku puas hati. Solo trip ke kampung yang dirindui + Sydney memang salah satu trip yang melekat di jiwa.

Hosier Lane
menyempurnakan misi gagal 2014- Puffing Billy
Tulips Festival- kerana belum mampu pergi Keukenhoff
melihat depan mata 2 ikonic struture in Sydney - Opera house dan Harbour Bridge


9. Turun je dari flight Sydney-KL, beberapa jam kemudian terus aku pergi satu-satunya negeri di Malaysia yang belum aku jejaki. Negeri di bawah bayu, Sabah. Trip ni bersama Dj, Azra, Mrs dan hosted by tuan rumah bibie karim. Misi utama ialah nak naik traditional train Tenom- Beufort.

Gunung kinabalu yang gah 
sunset tanjung Aru yang seksi seperti David Beckham dalam iklan sweatpants H&M
Yup, satu lagi traditional train trip. yang ketiga selepas Kanchanaburi dan Puffing Billy. #trainfetish



10. bulan November, aku, Ean dan Farhana buat trip JJCM Penang. Ada masalah sikit dan aku terpaksa cancel last minute. Sempat join 1 hari je. Misi utama ialah makan dan street art.

Street art by Julia Volchkova
Hin Bus Depot



11. Bulan 11 jugak, aku join trip #kesekian. Sungai Lembing je, Nak release tesion. Trip bersama Dj, Azra, Mrs dan Ab. Not bad jugak Sg. Lembing ni, aku suka. Kami stay kat Time Capsule Retreat.




12. Last but not least, bulan December, kerana kesangapan yang tidak berbelah bagi, trip redah Sekinchan-Sungai Besar. Trip yang penuh dengan drama muahahah. Nasib baik daytrip. Kalau 3 hari taktau la apa jadi

sesuatu terjadi masa nak snap gambar ni -drama 1 
pemandangan cantik menyejukkan hati.
Diakhiri dengan sunset yang sangat cantik. Subhanallah.


13. Seminggu kemudian aku datang lagi dengan Zu, Mun dan Ean. Boleh tak? Sebenarnya, dah book padibox sebulan awal dari trip diatas. Aku rasa aku dah jatuh cinta dengan tempat ni. (Sekinchan- Sg. Besar-Tanjung Karang) . Lawa dan mendamaikan. Tapi masa kami datang ni hujan memang superlebat. Banyak agenda tergendala sikit. Tapi yang penting we still had fun.

aku suka jugak Padibox ni. Simple je
Tak jumpe pokok Nur Kasih sebenar, ala-ala pun jadilahh


So, tamatlah recap 2016 dari segi merayap-rayap. Yang lelain macam biasa saja, Masih tak kurus, masih single, cuma aku dah pindah office (SYMP). Banyak juga pengajaran yang aku dapat dalam tahun 2016. Yang baik jadikan teladan yang buruk jadikan sempadan.Mungkin sesetengah tu berpunca dari diri aku sendiri dan aku harap aku ada ruang untuk membetulkan semula.

untuk travel wishlist 2017..hurm..tak berani nak cakap sebab awal lagi. Lagipun aku bercadang nak rehat sekejap, nak penuhkan balik tabung ayam. InsyaAllah tahun ni aku ada plan mega sikit. Takpelah, tengok dulu macammana.

Semoga yang baik-baik sahaja untuk tahun ini



Till then

dzuli