Tuesday, February 28, 2017

sawasdee bangkok - Part 4 (Cha Am)

Assalamualaikum

Story hari ke 3 di bumi Thailand ni. Setelah melalui hari yang agak hazab semalam, pagi ni kami nak rileks-rileks je. Boleh pulak pagi tu takde air kat hostel ni. Nasib baik aku sempat mandi dulu, 3 orang lagi mandi ngan air simpanan dalam toilet bawah. Kesian sungguh.

Kami mintak staff hostel book kan tuk-tuk untuk kitaorang ke Cha Am. Kalau tak salah THB 800 kot. Hua Hin ke Cha Am ni lebih 30 minit jugak la perjalanan.


sempat breakfast dalam tuk-tuk ek korang.


Kami sampai di Santorini Park agak awal. Ok lah tu, boleh posing beriya-iya sikit sebab orang takde. Konsep Santorini park ni lebih kurang mini theme park+ factory outlet kot. Ada mainan sikit-sikit dan ada kedai sikit-sikit dengan konsep ala-ala di Santorini Greece katanya.
Aktiviti kami di sini hanyalah bergambar bagai nak rak dan mengopi sahaja. harap bertabah dengan entry yang penuh ngan gambar muka kitaorang hahaha.

 



jangan cakap weolls tak payung



Ada ferris wheel jugak

beberapa cafe yang comel pun ada kat sini. 


pink pulak kat sini. yang berdiri tu ala-ala Zombie kesepian
erk..apakah
ada jugak kedai yang hidup segan mati tak mahu



Pakaian rasmi bangkik trip- Seluar batik 

Sebelum balik, sempat jugak mengeteh kat sini. Banyak kedai yang baru nak bukak ataupun tak menepati selera kami. Akhirnya kami pilih satu cafe berkonsepkan library dan semua pakai minum Cha Yen dan Green Tea Latte

Gopro berkabus pulak kat sini


Dah habis bergambar sakan kat sini, kami ke Swiss Sheep Farm pulak. Berhadapan je dengan Santorini park ni tapi sebab dipisahkan oleh highway 4 lorong, kena la U-Turn jauh sikit.
Masa ni dah agak tengahari, makanya panas hazab ok. Mood aku memang padam terus la kat Swiss Sheep farm ni, dengan ramai orangnye lagi.




harga tiket THB 120



kesian pulak aku tengok sheep tengah-tengah panas ni


boleh bagi makan jugak. Jerami tu free je kalau tak silap
Kemain semangat korang bagi makan sheep ek. Diorang ni memang pencinta haiwan.
nak fefeeling Swiss or Nz memang tak boleh. Panas!!


ajet-ajet Horseshoe Bend?


Ada donkey jugak. Alpaca pun ada, tapi nak tengok kena bayaran tambahan
 Actually swiss sheep farm ni seronok jugak la. banyak benda boleh dibuat, ada muzium 3D, animal feeding, tempat pun agak lawa kalau nak berposing ambik gambar. Tapi tu lah, jangan pergi tengahri buta macam kitaorang. Menggelegak otak..haha



 Lepas Swiss Sheep ni, kami mintak tuk-tuk hantar kami balik ke Hostel. Nak pergi Plearn Warn yang gagal semalam pun dah tak lalu. Sampai hostel, cepat-cepat ambil beg dan Checkout. Mintak pakcik tuktuk tadi hantar kami ke Minivan station untuk balik ke bangkok.

Cerita horror minivan:
1. apabila aircond minivan ni perlahan gila dalam kepanasan terik mentari. Memang macam cacing kepanasan
2. Zu nak pergi toilet. Nak bagitau driver supaya berhenti kat mana-mana, majority dalam van tu tak reti English. Guna google translate bagai. Padahal mamat Thailand sebelah aku tu boleh speaking, tapi dia tak offer pun nak tolong Zu (Zu pun tak mintak). Akhirnya berjaya jugak bagitau driver. Driver berhenti je, semua orang pun nak pergi toilet rupanya.

Kali ni traffic agak ok, kami sampai di Bangok agak awal la. Around 4.++ p.m. Van behenti before station yang kami naik semalam. Terus request Uber untuk ke hotel kami.
Kali ni driver uber paling memorable. Sampai la notification bagitau yang driver kami ni OKU pendengaran, fine lah sebab kita dah insert location semua. Tiba-tiba, sebijik honda Jazz warna oren datang dan driver dia hensem gile. Stylo macam k-pop bernama Suvichan. Boleh pulak kawan-kawan aku kat belakang ni cakap kuat-kuat "hensemnya" "dzuli ajak selfie" etc etc. Tapi dalam kereta tu pasang radio dengan lagu-lagu best. Cuak jugak aku, betul ke dia OKU. Masa dah sampai, mamat tu tolong angkat beg kitaorang, ada jugak sorang tu nak bermanja, siap tadah bahu mintak Suvichan tolong letakkan. Eiiii...miang!! hahahahaha. Ni cerita sesaja, penghibur untuk kes horror minivan tadi.

Hotel kali ni aku dah buat review dalam entry ni. THA city loft.

Rehat dan solat, kami terus ke MBK untuk makan kat Yana. Sedap bangat makanan kat Yana ni, berbaloi-baloi. Tapi gambar makanan takde,lapar sangat masing-masing.
Lepas makan, pergi cari HRC bangkok, pergi farmasi beli ubat demam. Aku ngan Zu dah tumpas dah masa ni. kalau tak sebab kitaorang ni nak demam, mau menjongket lagi agaknya.

gambar ni je ada. Red ruby paling sedap pernah aku makan.
MBK mall
Malam di Bangkok


Balik hotel dah tido. Esok dah hari last kami kat Bangkok ni. Cepatnya masa berlalu.



Till then



dzuli

Wednesday, February 22, 2017

Sawasdee Bangkok -Part 3 (Chatuchak Market & Hua Hin)

Assalamualaikum

Bersambung untuk hari ketiga di Bangkok. Gigih jugak aku mengarang.
Harini kami akan ke tempat yang tidak asing lagi jika melancong ke Bangkok, Chatuchak Weekend market.
Pagi-pagi buta, alas perut sikit dan terus request Uber ke Chatuchak. Nak naik train pun boleh tapi aku tak sure station mana nak turun.
Harus diingat, chatuchak ni sangatlah besar. Better stay in group kalau taknak susah nak mencari satu sama lain nanti. Pintu entry dan exit pun banyak. Untuk hari sabtu, market bermula pukul 9 pagi.
8++ pagi kami dah tercongok. Masa takleh dibazirkan

Gambar memang takde. Semua pun busy mencari souvenir untuk diri masing2. Antara yang boleh dibeli ialah passport holder dan wrislet handmade yang cute. Boleh letak nama dan badge. Harga around THB 60-80. Buy 10 free 1. Ean memang memborong untuk sekampung dia kat sini. Kami memang shopping sungguh2 la jugak since dah takde acara shopping lagi. Beli Tshirt, beli beg comel2, beli tahape2 lagi. Lagi satu fruit juices kat sini sedap. Memang fresh. Cari street food tak jumpa pulak.

Ni je gambar yang ada

Dah lapar, marilah cari lunch. Ingatkan nak cari nasik ayam macam blog Zara, memang tak jumpe la. Last-last makan je lah kat Saman Islam. Walaupun gerai, harga standard restaurant tau. Total kami makan kat sini dekat THB 800. Nasi goreng, pulut mangga dan air kelapa sorang satu. Tapi sedaplah jugak


share 4 orang

Dah siap shopping, kami kena bergegas balik hostel sebab tak check out lagi, lepas ni kami akan gerak ke Cha Am terus. Naik Cab sahaja dan jem hazab+ teksi tak tau hostel tu kat mana.
Terus ammil beg, check out dan gerak ke victory monument untuk ambil minivan ke Hua Hin. Masa ni Mun dah macam kurang sihat. Kami suruh Mun makan ubat cepat-cepat sebab takut melarat nanti.

Stesen minivan ni macam dekat satu mall. Tak ingatlah nama, ramainya orang ya ampun, beg berat hari nak hujan lagi. Dah dapat naik van, macam biasalah, sempit.
On the way ke Hua Hin, hujan lebat gila. Jem teruk dan perjalanan yag sepatutnya 2 jam lebih menjadi hampir 5 jam. Dugaan apakah ini!!!!!

Sampai Hua Hin dan sangat petang dan masih hujan. Terpaksa naik teksi walaupun hostel hanya 400-500 meter je dari bus stop. Dah check in, refresh sikit. Ingatkan nak keluar balik pergi Plearn Wan, tapi hujan sangatlah lebat. Tuk-tuk pun dah takde.
Untuk malam ni, aku book Tid Tarad Hostel. Shared bathroom tapi bilik private. Bagi aku ok je sebab nak stay 1 malam je, tapi ni 1st time kami tido hostel shared bathroom, memang ada bunyi jugak la dari diorang hahaha. Eh, aku nak bagi korang lulus lesen backpackers je hahahaha (gelak lagi)

Bilik kami- Gambar ihsan FB Tid Tarad Hostel
Owner hostel ambik gambar kitaorang sebelum checkout. Pun dari Fb Tid Tarad Hostel

Bila hujan dah reda sikit, kami jalan kaki ke night market. Misi utama ialah cari dinner. Rezeki betul jumpa satu gerai muslim jual nasik minyak. Dah nak habis dah pun, ada tinggal cukup-cukup 4 pinggan. Rasa nak menitis air mata sebab terharu.

Gambar kelabu sikit. tapi sedaplah jugak nasik tu
kedai roti canai pun ada
Cha Am dekat ngan laut, so banyak fresh seafood
satu gerai jual cenderahati cute untuk Hua Hin

Kemudian, kami jalan sikit untuk mencari Stesen Keretapi Tercantik di Thailand ni. Dekat je ngan nightmarket tu. Stesen keretapi ni katanya ada bilik menunggu untuk King of Thailand.




Ni lah bilik menunggu untuk King of Thailand 



selfie dulu











Dah tengok-tengok train station ni, kami balik semula ke night market tadi untuk massage. Massage time!! Zu ngan Mun yang paling suka aktiviti massage2 ni. Aku buat mani-pedi dan Ean lepak-lepak je guna internet free dalam massage parlour.

Suasana malam di Hua Hin
 


Lepas massage, kami balik ke hostel dan tido. Letih sungguh rasanya. Aku suka jugak bandar Hua Hin ni, macam kebanyakkan bandar kecil lain di Thailand, agak meriah dengan night activity tapi masih aman damai rasanya.



dzuli