Monday, January 22, 2018

Saibaidee Laos - Part 4 (Perjalanan ke Vientiane)

Assalamualaikum

Rasanya sikit lagi dah nak habis entry Laos ni dan maybe lepas tu blog aku bakal bersarang.
hari ke-6 di bumi Laos, kami akan meneruskan perjalanan ke destinasi terakhir iaitu ibu negara Laos, Vientiane.
Pagi around 9, pickup datang ambik naik buggy. dekat laos ni aku perasan buggy dia berjalan merata-rata atas jalan utama. 
Peristiwa di LP terjadi lagi, kami beli ticket minibus, tapi dapat bas. Cuma kali ni bus dia much better lah. Condition elok dan aircond pun mantap. Penuh tourist jugak dalam bas ni.

 

Naik je bas, kami membuta la, apa lagi. Perjalanan ke VTE tak horror macam dari LP ke VV. Jalan macam federal road kita je dan banyak melalui pekan-pekan kecil. Sampai kat mana tah, macam R&R, bas berhenti untuk toilet break. Toilet kat sini memang bersih dan ada paip air. Sempat jugak la Ean turun bawah beli snek kat dalam kedai. Ada snek halal dari Thailand macam kacang koh-kae dengan keropok apatah.



Rasanya lebih kurang pukul 2 jugak la kami sampai Vientiane. Bas drop kitaorang kat area night market. Nasib baik dekat je dengan hotel, jimat duit tuk-tuk.
Kat Vientiane ni kami ambik New Lao Silk Hotel. Dari luar nampak lawa, masuk dalam, bilik dia sebesar kotak kasut je. Ok latu, harga dah murah. USD 50 untuk 2 malam.

Dah check in, kitaorang rileks-rileks je. Solat, masak lunch. Yang tak boleh blah, bilik ni tak sediakan electric kettle tu, so kami pun call la room service mintak air panas, sekali boleh diorang hantar secawan je air panas. Kitaorang bayangkan at least ko hantar 1 jug. berguling-guling gelak, nak masak maggi pun tak lepas dik ooi.



Petang sikit kami keluar untuk menikmati sunset Mekong. Jalan kaki kedepan sikit je, 5 minit macam tu.
sikit-sikit mengingatkan aku dekat Phnom Penh.
detim ke bang?
bakal Vientiane next top model
Mekong River Commission Secretariat Building

Bole paragliding jugak
Pedicure di tepi sungai pun ada



Dah jalan-jalan tepi sungai, masa untuk bershoping di night market. Night market Vientiane ni memang besar tapi barangan tak menarik macam di LP. Kebanyakannya jual baju-bajan modern, aksesori hanphone, sunglass dan benda-benda macam tu la. Food ke fruit juices pun tak banyak. Souvenir pun ala-ala kadar je. Last-last beli jugak la apa yang sempat.



Dah habis mencari barang tuaian, kami pergi cari dinner pulak, masa jalan nak keluar hostel ada nampak satu pizzeria halal dekat je ngan hotel. So, kami decide nak makan situ

Podomoro Pizza- Halal sis
menu malam tu, Calzone dengan apantah.

Kedai ni best gak, menu banyak dan ramai datang makan pizza. Calzone tu sedap, tapi tak sangka la besar gitu, ingatkan sebesar Calzone kat Secret Recipe je. Aku order kebab tu, sedap jugak, dry sikitlah. Waiter kedai ni cute, macam muka korean hahaha.
Lepas makan, aku lepak kat coffee shop bawah hotel, Ean naik bilik berehat. Habis hari ke-5 di Laos, esok last day. Tazabar nak balik KL, lateringat nasik campur. hahahaha






dzuli

Wednesday, January 10, 2018

#Kesekian ke Johor - Part Finale

Assalamualaikum

Hampir tercicir pulak entry penutup trip kesekian ke johor tahun lepas.
Last day ni takde apa-apa pun. Plan asal kelaut jugak sebab semua macam letih. Maklum la travel dengan makcik-pakcik tua, gitulah. eh

Pagi tu, kawan Dj, Rina datang pickup kami dekat rumah. Breakfast dekat umah je pagi tu sebab dah plan nak makan dekat jalan Dhoby. Sampai je, kami terus jalan-jalan sekitar Jalan Dhoby. Dulu 1st time aku dtang macam lawa sikit, skg dah macam abandoned pulak. Tempat ni ada peluang nak jadi macam penang or Arab street, harap dapatla majlis buat sesuatu. Tapi kafe hipster banyak la area sini. Menarik belaka.

bangunan lawa yang juga sebuah Cafe
street art yang so-so saja hahaha
dulu pavement sini warna warni, lawa. skg dah pudar dan tak dicat semula.
saja je lepak sini walaupun dah tau air dia tak sedap
semua terperdaya dan beli sorang satu hahahaha.

Sampai waktu lunch, terus kami ke It Roo Cafe yang katanya menghidangkan Chicken Chop nostalgia sejak zaman tv hitam putih. Around 11.45 pm dah beratur orang kat depan pintu. Kami order standard menu. Chicken chop dengan root beer float. Aku je order Chicken grilled.
Rasa dia ok-ok je la. potatoes dia homade dan crispy. bagi aku grilled lebih sedap dari fried.


grilled chicken and root beer float

Sebelum balik, saja jela menjengah kedai roti legend salahuddin bakery. Dulu aku rasa roti dia sedap jugak cuma tak la fluffy or fancy macam bakery2 modern sekarang. 


cream horn dia sedap. tapi takde pulak. ke aku tak perasan
Oven legend

Rina ni rajin je nak melayan kami nak pergi mana, tapi semua macam kureng mood sikit. So kami hanya singgah dataran bandaraya dan sekolah lama Rina yang unik tu. Mrs je turun ambik gambar.

dataran bandaraya JB

Lepas tu Rina hantar kami balik ke Cresent bay dan kami pun memulakan perjalanan pulang ke sarang. Seperti yang dijangka, jem hazab + panas gila. Kesabaran amat penting jika menghadapi situasi seperti ini. Around pukul 4-5 pm tambah satu lagi masalah iaitu lapar. Bertabah jugak la sampai senawang.
Dj suggest kami makan nasik arab damsyik. senang jugak kat situ sebab surau semua dah ada. Kat sini la baru dapat menghilangkan lenguh dan paling penting dapat toilet.

sedap nasik arab sini.

Lepas makan, kami ambil kereta masing-masing dan terus balik rumah. Settle dah satu lagi trip yang penuh drama dari kesekian. Terima kasih pada Dj yang settlekan urusan itin dan booking accom. juga kepada Ab yang banyak drive.



Friday, January 5, 2018

Sabaidee Laos - Part 3 (Vang Vieng Tara Villa, Blue lagoon)

Assalamualaikum

Sudah sampai ke hari ke-4 di Laos.
boleh dikatakan harini ialah hari paling mereput sepanjang trip di Laos hahaha. Ada banyak sebab dan salah satu daripadanya ialah cuaca panas.
Pagi tu kami takde la bangun awal sangat pun, around 8.30 turun bawah untuk breakfast. Ada banyak jugak breakfast choice tapi ada la beberapa yang boleh dimakan. Aku ambik bread with butter & Jam. Ean ambik scrambled egg dan siap pesan kat orang tu jangan bubuh apa-apa kat dalam.
first time rasa baguette laos ni, malas la nak fikir pembuatan dia macam mana haha. Sedap gak bila dipanaskan, luar keras tapi dalam dia soft and fluffy. Fruits, banana pancake, coffee dan tea adalah free flow.
Jumpe satu family dari Sabah, kemain rancak la borak. Diorang pun peramah.


Mula-mula plan nak jalan pergi Chang Cave, tapi sebab macam takde apa yang menarik kitaorang jalan-jalan je. Aku ada tengok orang gambar kat twitter, Vang Vieng Tara Villa. Kitaorang plan nak pergi jalan-jalan area situ.

Jalan-jalan nampak area Villa yang macam lawa-lawa je





Dan jumpe tempat ni, macam dalam blog Jea. Nasib tak berapa menyebelahi, sawah padi tengah kering, kalau menghijau sure lagi lawa.


Kalau jalan terus ni boleh pergi ke Chang Cave. Kalau malas jalan boleh ambik package tour. Tapi dekat je sebenarnya Chang Cave ni. Dalan 1-2 km je dari GH kitaorang


Boleh pulak berposing sakan tepi pagar rumah orang

Nak cari Tara Villa tu pun satu hal jugak, dah la panas, lepas tu ada satu bahagian tu kami kena meniti jambatan kayu yang hidup segan mati tak mahu, tapi bukan atas sungai la, macam parit je. Risau jugak aku, buatnya patah jambatan tu lepas aku lalu, pasai pulak nanti.

Tara Villa ni ditutup untuk pelanggan sahaja, tapi kitaorang masuk ikut tepi. Tapi masalah yang sama, sawah kering. So view tak mengancam sangat, tapi still lawa jugak.

rasanya harga RM 400-500 pernight

Hobomap yang banyak membantu, ambik kat hotel atas saranan Jea


Matahari semakin memanchor, dah tak lalu lagi. Kitaorang balik hotel dan tengok TV hahaha. Rasa macam 1st time travel balik lepak bilik tengahari. Tunggu nak pergi Blue Lagoon pun pukul 2 nanti. Lambat lagi.
Jalan menyusuri Namsong River sementara nak sampai bilik.




Sampai kat bilik jumpe family dari sabah tadi, diorang dah balik dari Chang Cave. Diorang nak gerak ke Luang Prabang naik bas pukul 10.00 malam tapi tak ambik bilik, kesian pulak tengok diorang dok melepak kat breakfast area tu sementara nak tunggu 10.00 malam.

Lunch dulu. Menu biasa.

Dah pukul 2.00 siap solat semua, kami gerak semula ke tour office semalam. Naik tuk-tuk untuk ke blue lagoon. Ada beberapa Blue Lagoon kat Vang Vieng ni, kami pergi yang agak touristy la. Kami orang last, so kena duduk depan.


Melalui suspension bridge yang kena bayar tol
Perjalanan dalam 15 minit je.
port aku melepak sementara tunggu Ean mandi

Memang ramai gile, dah la weekend kan. Siap ada Concert rakyat lagi kat depan tu. Pening jugak la dengan lagu-lagu karaoke Laos yang sumbang mambang tu. Kami cari-cari port dan akhirnya dapat satu port yang secluded sikit. Ean je turun mandi, aku malas. So aku duduk atas pangkin, baca novel dan main internet haha.

Lama jugak la duduk sini, around 2 jam lebih. Boring sikit sebab aku tak join mandi. Kalau tak just nice la kot timing dia. Ada jugak aktiviti Zipline dan Caving bagi sesiapa berminat.

blue jugak la..maybe off sikit kaler dia sebab ramai kencing dalam ni hahaha



boleh lepak sini, picnic.

Around 5.30 kami balik ke town semula, landscape sepanjang jalan sangatlah cantik, rugi tak jalan-jalan area sini pagi tadi. Driver tuk-tuk kami walaupun muka garang dan tak reti english, still gigih tunjuk kat kitaorang benda-benda cantik sepanjang jalan.

sempat capture dari dalam tuk-tuk
lalu semula jambatan ni

Balik tu kami rehat-rehat jap dan keluar cari makan. Sebab ni malam last, kami bercadang nak mengopi. Ada la nampak beberapa coffee shop korea influence. Sebelum tu beli tiket bas ke Vientiane esok dengan harga 100000 Kip pukul 9.30 pagi.

Nazim dan nasik goreng lagi sekali. Kali ni ambik sepinggan sorang
Jenis tak reti kenyang, makan pulak rotee susu. sedap oii..crispy

Akhirnya kami memilih untuk lepak kat Coffee Prince ni. Masa ni Mycofee prince Fattah Amin (pelakon kegemaran Ean) belum ditayangkan lagi.




Tak lawa dan banyak menu macam Joma. Tapi ok lah sebab kami nak minum je. Penuh korean makan bingsu oii..ingatkan sesat kat Seoul tadi. Kami lepak jap lepas tu balik hotel. Esok kena bangun pagi.







dzuli